Ansökan sommarpraktik 2023

LÄS MER

I sommar kan du göra sommarpraktik hos oss i Nybro kommun. Vi erbjuder flera olika områden där du får erfarenheter och praktisk kunskap om arbetslivet.

Vem kan söka sommarpraktik?
Du som är skriven i Nybro kommun, och är född år 2006 eller 2007.

När är sommarpraktiken?
Sommarpraktiken är förlagd under två perioder. Den första perioden är vecka 25-27 och den andra perioden är vecka 31-33. Du får endast ha en praktikplats i en av perioderna.

Praktikens längd är 60 timmar fördelat på två eller tre veckor. Arbetstiden blir då 4 eller 6 timmar per dag beroende på om man jobbar två eller tre veckor.

Om praktiken
I din ansökan kommer du kunna ange önskemål om praktikperiod och inom vilket område du vill praktisera. Vi kommer så gott det går att försöka ta hänsyn till dina önskemål och vilken period du önskar men vi kan inte garantera att du får den plats eller period du önskar. Om det blir fler sökanden än praktikplatser kommer platserna att lottas ut.

I år är lönen 79,97 kr per timme, inklusive semesterersättning.

Ansökningsdatum
Vi öppnar upp för ansökan den 14 april på kommunens hemsida. Det går att söka fram till och med 7 maj.

Områden där det är möjligt att söka praktik är:

 • Vård/Omsorg
  Här praktiserar du på ett äldreboende, gruppboende eller daglig verksamhet med äldre eller funktionsnedsatta. Dina praktikuppgifter kan innebära att hjälpa till vid måltider, promenader, aktiviteter som läsning, spela spel, baka m.m.
 • Barnomsorg
  Här praktiserar du på förskola med barn i åldern 1-5 år eller på fritidshem med barn i åldern 6-9 år. Du är tillsammans med barnen i den lärande leken t.ex. pussla, bygga, rollekar, utevistelser, måltider samt städ och tvätt av material.
 • Praktisk verksamhet
  Här arbetar du med bl.a. att rensa ogräs, renhållning i parker, renhållning på badplatser och på badbryggor, röja bort taggtrådsstängsel, bygga nytt elstängsel, olja och ev. måla läktare, underhåll av ex. utegymmet i Svartbäcksmåla
 • Skrivsommar
  https://www.emmaboda.se/uppleva--gora/gora/kultur/barn--ungdom/skrivsommar-2023-info--anmalan.html
 • Kommunala bolag 
  Eventuellt kommer platser erbjudas inom kommunala bolag.
 • Föreningar
  Eventuellt kommer platser erbjudas inom ideella föreningar.

 

Viktigt för dig som vill söka sommarpraktik inom förskola/fritidshem/sommaraktiviteter!

För alla som ska praktisera inom områden där man kommer i kontakt med barn eller som omsorgsassistent gäller att man måste lämna ett Utdrag ur belastningsregister till arbetsgivaren, i detta fall Nybro kommun.

Utdraget är ett brev från polismyndigheten där de skriver om du varit straffad för något. Fyll i dina personuppgifter och skicka in det till polismyndigheten. Det kan ta två – tre veckor innan svaret skickas hem till dig. Därför är det viktigt att du beställer detta direkt om du sökt ovanstående i första eller andra hand, så du har det klart ifall du får praktikplats.

Följande behövs för e-tjänsten

 • Du som är skriven i Nybro kommun
 • Född 2006 eller 2007

Fråga om inloggning

Om du loggar in så kan vi förifylla frågor med uppgifter vi hämtar från andra system t.ex. skatteverket.

Du kan även få återkoppling om ärendets status och notifiering om handläggaren behöver mer information.

Gå vidare utan inloggning

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa